FAQ

Videofon.RS - podrskaŠta je DECT standard?
DECT sistem je Evropski standard za digitalne bežične telefone usvojen u preko 30 zemalja sveta. Koristi novu radio-digitalnu tehnologiju sa visokim kvalitetom izrade i maksimalnom sigurnošću rada. Evropska Unija usvojila je DECT standard 1993 godine, i frekventno područje od 1.88-1.9 GHz koje pripada DECT sistemu. DECT standard se primenjuje i van zemalja EU i Evrope. DECT sistem je zasnovan na TDMA (Time Division Multiple Access) tehnologiji koja je osnovni standard mobilnih telefona u sistemu GSM, D-AMPS, PDC... Ova tehnologija omugućava da veliki broj korisnika koristi telefon u isto vreme. Jedna od mogućnosti DECT bežičnih telefona je da se mogu koristiti kao GSM mobilni telefoni. Svi DECT telefoni su GAP (Generic Access Profile) kompaktibilni, odnosno svaka baza i slušalica mogu prijaviti na neki drugi DECT telefon bez obzira na marku proizvođača. Slušalica DECT telefona se može prijaviti na četiri baze, a na jednu bazu se može prijaviti šest slušalica! DECT sistem se primenjuje i u mnogim mrežama: WLL (Wireless Local Loop), CTM, PBX, kao i DECT/GSM Dual Mode Phones.Šta je ECO DECT standard?
ECO DECT je nova tehnologija koja smanjuje potrošnju električne energije i snagu predajnika DECT bežičnih telefona. Sa ECO DECT tehnologijom smanjuje se potrošnja električne energije i do 60% zahvaljući korišćenju naprednih punjača. Smanjivanje snage predjanika svedeno je gotovo na nulu kada se slušalica nalazi na punjenju u bazi. Kada se koristi ECO mod snaga kojom se predaje između slušalice i baze smanjena je za do 80%, što podrazumeva da se i domet smanjuje za 50%, na otprilike 25 metara u zatvorenom prostotu, a 150 metara na otvorenom.Šta je ECO PLUS DECT standard?
Kada se koristi ECO PLUS mod, snaga predaje smanjena je za 100% u standby režimu. To praktično znači da baza predaje samo kada je to potrebno, npr. prilikom dolaznog poziva, kada je telefon u upotrebi ili prilikom uspostavljanja veze. Kada se ne koristi, snaga predajnika se u potpunosti isključuje, bez obzira da li je slušalica na bazi ili van baze. Ipak, u redovnim razmacima slušalica proverava da li bazna stanica prosleđuje poziv na slušalicu i obrnuto - tzv. skeniranje. Kada se koristi ECO Plus mod, domet je otprilike 50m u zatvorenom, odnosno 300m na otvorenom.